استارتآپهای موفق حوزه بیوتکنولوژی
صنعت بیوتکنولوژی یا زیست فناوری که کاربرد دانشهای پزشکی و زیستی و اثر متقابل آن در فناوریهای ساخت بشر است.
صنعت بیوتکنولوژی یکی از حوزههایی است که اگر به آن توجه شود میتواند تأثیر بسیاری بر رفاه و آسایش زندگی بشر داشته باشد.
دانشمندان معتقدند که در آینده بیوتکنولوژی یکی از ابزارهای قدرتمند برای موجودیت انسان به شمار خواهد آمد. امروزه دامنه فعالیت بیوتکنولوژی بسیار گسترده است. از تشخیص، پیشگیری و معالجه بیماری تا تولید مواد دارویی، منابع غذایی، محافظت از محیط زیست و حفظ انرژی بوده و زمینههای مختلف را شامل میشود.
صنعت بیوتکنولوژی یکی از امیدهای قرون آینده برای رفع بسیاری از نیازهای مختلف بشر و راه حلی برای تأمین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد جهان و یکی از هفت رشته کلیدی فناوری جهان در قرن حاضر به حساب میآید.
گستردگی کاربرد بیوتکنولوژی در قرن ۲۱ به حدی است که اقتصاد، بهداشت، درمان، محیط زیست، آموزش، کشاورزی، صنعت، تغذیه و سایر جنبههای زندگی بشر را تحت تأثیر شگرف خود قرار خواهد داد. به همین دلیل دانشمندان جهان قرن ۲۱ را قرن بیوتکنولوژی نامگذاری کردهاند.
در همین راستا استارتآپهایی که خواهان کاربرد بیوتکنولوژی در صنایع مختلف شدند، شروع به فعالیت کرده و بر روی تکامل این صنعت متمرکز شدند. در واقع استاتآپهای این حوزه به دنبال نوآوری و ابداع جدید نیستند و صرفاً درصدد اصلاح فناوریهای موجود برآمدند. شتابدهنده شریف فهرستی از استارتآپهای حوزه بیوتکنولوژی گرده آورده که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
شرکت ۲۳ اند می (23ANDME)
این شرکت در واقع یک شرکت خصوصی ژنومیک و بیوتکنولوژی است. این شرکت که در کالیفرنیا فعالیت دارد، در سال ۲۰۰۶ تأسیس شد. این استارتآپ نام خود را از تعداد جفتهای کروموزومی موجود در DNA انسان گرفته است.
این شرکت که یک سرویس مبتنی بر وب است به افراد در شناخت DNA آنها و هرآنچه در مورد صفات ارثی و سلامتیشان میگوید کمک میکند.
یکی از مهمترین خدمات این استارتآپ ارائه خدمات آزمایش ژنتیکی مستقیم به مصرفکننده است. اینگونه که مشتریان نمونهای از بزاق خود را با استفاده از کیت در منزل به 23ANDME ارسال میکنند و بعد از آنالیز آزمایشگاهی، مشتریان میتوانند بفهمند که چگونه ژنتیک آنها بر سلامتیشان اثرگذار باشد.
یکی از بنیانگذاران این شرکت، Anne Wojcicki، همسر بنیانگذار گوگل است که تصمیم دارد ژنوم انسانی را قابل جستجو کند. گوگل به عنوان بخشی از سرمایهگذاری سری A در ماه مه ۲۰۰۷ مبلغ ۳/۹ میلیون دلار به این شرکت هدیه داد. یکی از مهمترین دلایل این سرمایهگذاری این بود که این شرکت میتواند غول جستجو را فعال کند تا جنبههای دیگری از اطلاعات جهان را فهرست کند.
Samumed
شرکت استارتآپی Samumed فعالیت خود را در سال ۲۰۰۸ با هدف کمک به جوان ماندن و معکوس کردن روند پیری آغاز کرد و به مدت یک دهه به صورت ناشناخته در حال کار بود. در سال ۲۰۱۶ با اعلام جذب سرمایه ۲۲۰ میلیون دلاری، فعالیت خود را علنی کرد. پس از آن در آگوست ۲۰۱۸ با جذب ۴۳۸ میلیون دلار سرمایه، منابع مالی خود را تقویت کرد.
در حال حاضر با ارزش بیش از ۱۲ میلیارد دلار باارزشترین استارتآپ صنعت بیوتکنولوژی است. این استارتآپ که اکنون در سن دیگو فعالیت دارد، در سال شروع به کار کرد.
این شرکت داروهایی اختراع کرده که میتواند پیری را معکوس کند. اولین داروهای آن بخشهای خاصی از بدن را هدف قرار دادهاند. یکی از این داروها میتواند باعث رشد مجدد موی سر شود و موها را به رنگ اصلی خود برگرداند و نوع آرایشی آن میتواند چین و چروکها را از بین ببرد.
داروی دوم میتواند غضروف زانوهای دارای آرتروز را احیا کند. داروهای دیگر با هدف ترمیم دیسکهای تخریب شده در ستون فقرات، از بین بردن جراحت در ریه و درمان سرطان در مراحل مطالعات بالینی هستند. در مرحله بعد این شرکت استارت آپی به دنبال درمان علت اصلی نابینایی و درمان آلزایمر است.
شرکت Samumed معتقد است سلولهای بنیادی بالغ نقش اصلی در حفظ سلامت بافتهای بدن در طول زندگی دارند. یکی از مسیرهای پیامرسانی اصلی که تمایز و خودنوسازی سلولهای بنیادی بالغ را انجام میدهد، مسیر وینت (Wnt) است که نقش بنیادی در شکلگیری تا خودنوزایی و ترمیم تا بازسازی بافتهای مختلف دارد.
در حال حاضر پیشرفتهترین پلن دارویی Samumed مربوط به بیماری آرتروز است و در فاز ۳ کارآزمایی بالینی قرار دارد. دیگر برنامههای این شرکت در مراحل مختلف فاز ۱ و ۲ کارآزمایی بالینی قرار دارند.
Karius
این شرکت استارتآپی در سال ۲۰۱۴ تأسیس شده و در سیلیکون ولی مستقر است.
استارتآپ Karius یک شرکت در زمینه شناسایی و درمان به موقع عفونتها است تا به وسیله آن به بیماران در درمان به موقع بیماری کمک کند.
این شرکت با کمک اجزای DNA خون قابلیت در تشخیص و درمان ۱۰۰۰ بیماری عفونی (اعم از ویروسی، باکتریایی یا قارچی) را دارد و میتواند قبل از پاندمی بیماری آن را تشخیص داده و درمان کند.
ابتدا نمونه را با تجهیزات خودکار پردازش کرده، بعد از مرتب کردن نمونه ها، آنها را با استفاده از خطوط بیوانفورماتیک شرکت مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد. استارتاپ Karius در طول ۳ دور سرمایهگذاری مجموع ۲۵۴ میلیون دلار بودجه جمع آوری کرده است. آخرین بودجه آنها در فوریه ۲۰۲۰ به دست آمده است.
Geltor
یکی از استارتآپها در حوزه تولید پروتئینها از جمله کلاژن است که سطح کیفی بالایی دارد. پروتئینهای Geltor صددردصد غیرحیوانی بوده و با استفاده از فرایند تخمیر پایدار کشت میشوند. تکنولوژی که در این استارتآپ وجود دارد به گونهای است که میکروبها را قبل از تکثیر به سمت تولید پروتئین هدایت میکند.
این استارتآپ در سال ۲۰۱۵ شروع به فعالیت کرد و تاکنون موفق به جذب سرمایه ۲۳ میلیون دلاری شده است.
از مزایای این استارتآپ میتوان به عنوان روشی جایگزین به جای پروتئین های حیوانی نام برد که همین امر سبب کاهش تولید زباله و مصرف منابع میشود.
اولین محصولات تولیدی Geltorکلاژنی غیرحیوانی با نام”Collume” و یک کلاژن انسانی “HumaColl21” است که در بازار محصولات مراقبت پوست استفاده میشود.
Ginkgo Bioworks
بخش عمده فعالیتهای این استارتآپ در حوزه بیولوژی سلولی است و اکنون به سمت زیستشناسی مصنوعی که به عنوان سریعترین حوزه فناوری در حال توسعه روی آورده است. سهام این شرکت استارتآپی در سال ۲۰۱۹، بالغ بر ۵/۲ میلیارد دلار ارزشگذاری شد و اکنون در لیست بزرگترین شرکتهای بیوتکنولوژی خصوصی در جهان جای دارد.
یکی از کارهای این استارتآپ برنامهنویسی سلول برای تولید طعمدهندهها، عطرها، پروتئینهای غذایی و موارد دیگر است و در حال حاضر در حال برنامهنویسی سلول برای شرکتهای بزرگی مانند Bayer و Roche است.
این شرکت در مجموع ۷۱۹/۱ میلیون دلار بودجه جمعآوری کرده است و آخرین بودجه خود را در سال ۲۰۱۹ به دست آورده است.
Modern Meadow
استارتاپ Modern Meadow که در سال ۲۰۱۱ تأسیس شده است، بدون نیاز به حیوانات و به روش زیستی میتواند چرم تولید کند. این استارتآپ به روش تخمیر مخمر چرم تولید میکند.
یکی از صنایعی که باعث به وجود آمدن آلایندهها میشود، صنعت تولید چرم طبیعی است. اگر چرم مصنوعی جایگزین چرم طبیعی شود، کیفیت چرم مصنوعی نیز به اندزه چرم طبیعی نیست و قابلیت بازیافت ندارد.
استارتآپ Modern Meadow نوعی مخمر مهندسیشده را برای تولید کلاژن (پروتئین موجود در پوست که به چرم استحکام و انعطافپذیری میدهد) رشد میدهد. پس از خالصسازی کلاژن، فشرده کردن به صورت ورقهای و دباغی کردن، کلاژن رشدیافته به طور عمده تبدیل به چرم میشود.
از آنجا که این استارتآپ از زیستشناسی مصنوعی برای رشد چرم در آزمایشگاه استفاده میکند نه از دام. بنابراین این استارتآپ میتواند تنها با یک سلول مخمر، مقدار زیادی کلاژن در سطح کیفی بالا تولید کند.
استارتاپ Modern Meadow در طی ۶ دور مجموع ۵۳/۵ میلیون دلار بودجه جمعآوری کرده است.